Medicinski tretmani

Šta je botox?

By 13. jula 2019. 28 marta, 2021 No Comments

Botulinum toksin – prečišćena forma botulinskog toksina tipa A, predstavlja produkt bakterije Clostridium Botulinum, poznatiji pod nazivom Botox (Botoks).

Botox je trenutno najpopularnija nehirurška procedura podmlađivanja.

Botox se injektuje u specifične mišiće izazivajući privremeno blokiranje nervih impulsa rezultirajući nemogućnošću pomeranja mišića i boranja kože koja se nalazi preko tih mišića.

Botox ima efekta isključivo kod mimičnih bora (horizontalne i vertikalne bore na čelu, bore u spoljašnjim uglovima očiju, bore korena nosa), ali ne i kod statičnih bora (nazolabijalne bore, pušačke bore, marionetske bore…). Blagovremeno primenjen, Botoxsprečava da mimične bore vremenom postanu statične.

Botox je bezbedan za primenu kod svih osoba obično starijih od 25 godina i mlađih od 70 godina, bilo kog tipa kože. Međutim, trudnice, dojilje ili osobe koje boluju od bilo kojih neurološih bolesti ne bi trebalo da se podvrgnu ovom tretmanu.

 

U roku od 3 do 5 dana nakon tretmana primećuje se glatka koža bez bora, dok se pun efekat vidi nakon 2 nedelje. Nekada može potrajati i do mesec dana dok rezultat dosegne pun efekat posebno na područjima sa jačim mišićima ili kod muškaraca.

Nakon postizanja punog efekta, vaša koža će biti zategnuta i podignuta, sa mladalačkim i odmornim izgledom. Ovi rezultati traju od 4 do 6 meseci, kada se pokret mišića postepeno vraća, a bore i linije počinju ponovo da se pojavljuju, ali često manje izraženije nego ranije.